Het Japanse farmaconcern Takeda heeft misschien interesse in overname van een deel van MSD Nederland, voorheen Organon. Maar volgens het Financieele Dagblad twijfelen insiders aan het waarheidsgehalte van dit bericht, dat vrijdag door onder meer het Brabants Dagblad de wereld in werd gebracht.

Eerder bekend dat de onderhandelingen over de toekomst van Organon niet op 31 december zullen zijn afgerond, zoals eerder was beloofd, maar op z’n minst uitlopen tot half februari. Waar precies over wordt gesproken, willen betrokkenenen niet kwijt zolang er geen definitief akkoord is. Ze willen alleen kwijt dat “de besprekingen worden voortgezet in goede onderlinge samenwerking en goed vertrouwen.”

 

Volgens de Brabantse media zou Takeda een deel van het lab willen overnemen, met 200 à 300 wetenschappers. Dat zou dus maar een klein deel zijn van de 2.175 mensen die er van MSD uit moeten.

 

Volgens het FD is het waarschijnlijker dat het eigen management een deel van het Organon-lab overneemt, met steun van onder meer de overheid. Maar naar verluidt zou MSD alleen willen toestemmen onder zeer zware voorwaarden. Zo zouden bestaande octrooien niet worden overgedaan, zodat het ‘nieuwe’ Organon alleen producten zou kunnen maken waarvan het octrooi al verlopen is. Ook zou MSD de omzet over de eerste vijf jaar willen opeisen.

 

Overigens hebben insiders tegenover de FD verklaard dat áls Takeda serieus geïnteresseerd is, het vast niet de enige geïnteresseerde is.

 

bron: FD, BD

Onderwerpen