Nanobuisje houdt data miljard jaar vast

Een nano-ijzerkorreltje in een koolstofnanobuisje is de ultieme geheugencomponent voor computers. Je kunt er een opslagcapaciteit van een terabyte per vierkante duim (square inch 6,3 cm2) mee realiseren en je data blijven minstens een miljard jaar goed, zo schrijven Alex Zettl en collega’s (UC Berkeley) op de website van Nano Letters.

De huidige geheugenkaarten halen slechts 10 tot 100 gigabyte per vierkante duim. Bovendien is de levensverwachting hooguit een jaar of dertig. En Zettl wijst er op dat gegevensdichtheid en levensduur tot nu toe omgekeerd evenredig lijken te zijn: hoe meer je propt, hoe korter je data meegaan. Er zijn al middeleeuwse perkamenten die hun eigen digitale weergave op cd-rom hebben overleefd.

Zijn idee is om de ijzerkern te laten verschuiven in het nanobuisje onder invloed van een elektrisch veld. Via weerstandsmeting kun je vervolgens bepalen waar het ijzer zich bevindt. Geclaimd wordt dat dit zo nauwkeurig is te doen dat je enkele honderden posities moet kunnen onderscheiden.

bron: American Chemical Society

Onderwerpen