In Engeland iseen ultragevoelige tbc-test ontwikkeld die al binnen één uur uitsluitsel geeft. Dat hebben onderzoekers van het Health Protection Agency (HPA) onthuld tijdens het jaarlijkse congres van deze organisatie in Warwick.

De Britten overtreffen daarmee de Amerikanen, die twee weken geleden een test presenteerden die twee uur nodig heeft.

 

Beide tests zijn gebaseerd op het opsporen van tbc-specifieke DNA-sequenties door ze selectief te vermenigvuldigen met behulp van realtime polymerase chain reaction-technologie (PCR). De Britten zeggen hiervoor een sequentie te hebben uitgezocht die in alle bekende stammen van Mycobacterium tuberculosis ongewijzigd terugkomt.

 

Een ander verschil met het Amerikaanse verhaal is dat de Britten zich niet primair lijken te richten op de opsporing van tbc in ontwikkelingslanden, maar op de bestrijding in eigen land. Statistisch gezien doen zich verreweg de meeste ziektegevallen voor onder moeilijk te bereiken delen van de bevolking, zoals daklozen en bepaalde groepen allochtonen. Deze mensen naar een kliniek lokken voor een test is al lastig genoeg. Ze zo ver krijgen dat ze acht weken later terugkomen voor de uitslag, is helemáál uitzichtloos.

 

Met de nieuwe snelle test kun je ze in het ziekenhuis vasthouden tot de uitslag er is, en indien nodig meteen met de antibiotica beginnen.

 

bron: BBC News

Onderwerpen