In Japan is een ionische vloeistof bedacht die sterk hydrofoob is maar wel waterstofbruggen vormt. De truc is om het kation en het anion elk wat anders te laten doen, blijkt uit een publicatie in Physical Chemistry Chemical Physics.

De vloeistoffen van Yukinobu Fukaya en Hiroyuki Ohno zijn alkylfosfoniumfosfonaten. Het alkylfosfonium-kation bestaat uit een fosforkern die wordt omringd door vier apolaire, sterk hydrofobe koolwaterstofketens. Vooral tetra-n-hexylfosfonium en tri-n-hexyl-n-octylfosfonium bleken het in deze setting erg goed te doen.

Het anion is ethylfosfonaat, met aan de fosforkern maar één veel kortere koolwaterstofketen en een H die gaarne een waterstofbrug slaat.

Giet je water op dit bij kamertemperatuur vloeibare zout, dan mengen de fasen zich niet. Roer je ze door elkaar, dan zie je daarna meteen weer een fasenscheiding.

De Japanners hopen deze vloeistof dan ook te kunnen inzetten als milieuvriendelijk extractiemiddel, dat H-brugvormende moleculen uit de waterfase zuigt.

bron: RSC

Onderwerpen