Mobiele raffinaderij vergast en vergist afval uit veldkeukens

Het Amerikaanse leger werkt aan mobiele ‘tactical hybrid refineries’ die het door de soldaten geproduceerde afval efficiënt omzetten in elektriciteit. Een eerste prototype is onlangs gepresenteerd door Purdue University en Defense Life Sciences.

Fans van de film ‘Back to the Future’ hebben het ding uiteraard meteen de bijnaam ‘Mr. Fusion’ meegegeven.

Het afval wordt gescheiden ingezameld, wat bij Amerikaanse veldkeukens toch al de gewoonte is. De organische fractie wordt fijngemalen en in een fermentor vergist tot bio-ethanol. Kunststof, papier en het residu uit de fermentor worden in een apart proces bij 600 graden Celsius vergast tot methaan en propaan. Beide brandstofstromen worden uiteindelijk verstookt in een gemodificeerde dieselgenerator. Die kan tevens op gewone dieselbrandstof lopen, wat vooral nodig is wanneer het systeem wordt opgestart.

Het prototype is vier meter lang, 2,5 meter breed en 2,5 meter hoog. Het verwerkt ongeveer 50 kg afval per uur. De generator levert 150 ampère; de spanning staat er helaas niet bij, maar het zal wel 110 V zijn.

Het kost ongeveer een uur om de vergasser op te starten, en zes uur voordat de eerste ethanol wordt geproduceerd. Als beide proessen op volle toeren draaien, leveren ze ongeveer 90 procent van de hoeveelheid brandstof die de generator nodig heeft. Als afval blijft alleen een kleine hoeveelheid as over.

Het prototype heeft 950.000 dollar gekost. Defense Life Sciences hoopt binnen een jaar een marktrijpe versie te kunnen leveren voor ongeveer eenderde van dat bedrag.

bron: Purdue, Scientific American

Onderwerpen