Slechts één procent van het oppervlak van bedrijventerreinen is groen. Dat is niet alleen slecht voor flora en fauna, maar ook voor de mensen die er werken. Het kan bijna overal groener, zónder de vrees dat die ene vuursalamander de boel platlegt. Pioniers als de Haven van Antwerpen, Heineken en Dow laten dat zien.
Nederland telt ruim 3400 bedrijventerreinen, goed voor dertig procent van de bebouwde omgeving. Slechts één procent daarvan bestaat uit natuur en dan vaak ook nog uit ‘grasfalt’: kort gemaaid gras waar geen bloemetje bloeit. Het Nationaal Groeifonds heeft daarom 26 miljoen gereserveerd voor vergroening van bedrijventerreinen via het programma Werklandschappen van de toekomst. Want een groene werkomgeving is bewezen gezonder en de versteende terreinen vormen vaak een barrière voor vogels, insecten en eekhoorns tussen platteland en stadsgroen. Bovendien moeten we vanwege klimaatverandering water beter vasthouden en hittestress voorkomen. Zonder maatregelen loopt op een hete zomermiddag in 2050 de temperatuur op bedrijventerreinen op tot boven de veertig graden.
Bedrijventerreinen zijn er natuurlijk in veel soorten, van uitgestrekte havengebieden met zware industrie, de bedrijventerreinen aan de rand van de stad tot compacte mkb-verzamelgebieden middenin de stad. ‘Maar overal is de groenkwaliteit en biodiversiteit te verhogen’, stelt bioloog en milieukundige Robbert Snep (Wageningen University & Research) die al twintig jaar onderzoek doet naar vergroening. ‘Het gaat inmiddels beter dan toen; de koplopers zijn echt aan de slag gegaan. Maar de potentie is nog enorm.’
Als lid van de KNCV, KVCV, NBV, of NVBMB heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.