Naast insuline blijkt er nóg een stof te zijn waarmee het lichaam de bloedsuikerspiegel regelt. Met dit hormoon genaamd FGF19 kunnen diabetici misschien óók worden geholpen, zo schrijven David Mangelsdorf en Steven Kliewer (UT Southwestern Medical Center, Texas) deze week in Science.

De onderzoekers hebben het met enig succes uitgeprobeerd bij muizen waarvan de insulineproductie was lamgelegd.

FGF staat voor ‘fibroblast growth factor’. Bekend was al dat FGF19 iets te maken heeft met de aanmaak van galzuren. Die zuren helpen de spijsvertering door vetzuren af te breken, en het is dus geen worden dat de FGF19-concentratie vlak na de maaltijd duidelijk oploopt.

Maar FGF19 blijkt ook iets te maken te hebben met de verwerking van de glucose die je bij die maaltijd binnenkrijgt.Via een signaalroute die totaal anders lijkt te zijn dan die van insuline, stimuleert het de omzetting van glucose in glycogeen door de lever. Ook zwengelt het de productie van eiwitten aan.

Een belangrijk verschil met insuline is dat FGF19 de vorming van vetten uit de glucose niet stimuleert. Daarin zou dan het praktische nut van FGF19 als geneesmiddel moeten zitten.

Een probleempje is wel dat enkele van de muizen, die aan de proeven meededen, er leverkanker aan overhielden. Hoe dat komt, is nog een raadsel.

bron: UT Southwestern Medical Center

Onderwerpen