De Duitse chemische industrie blijft de rest van 2010 gestaag groeien, maar niet meer zo hard als in het eerste halfjaar. Dat heeft het Verband der Chemischen Industrie (VCI) woensdag laten weten.

Volgens VCI-voorzitter Ulrich Lehner draaien de fabrieken nu weer gemiddeld op 83 procent van de maximale capaciteit, terwijl 84 tot 86 procent voor de branche normaal is. Echt grote investeringen in nieuwe productiecapaciteit zijn dit jaar dus nog niet te verwachten, al denkt de VCI dat de Duitse chemie dit jaar toch nog voor 6,4 miljard euro zal vertimmeren.

 

In het eerste halfjaar lag de productie 13 procent hoger als in de eerste helft van 2009, zo heeft de VCI berekend. De omzet steeg met 16 procent tot 77,7 miljard euro. De omzet uit export steeg zelfs met 18 procent tot 45,9 miljard.

 

Deze omzetten werden gerealiseerd door 414.000 werknemers, 1,5 procent minder dan een jaar eerder.Het aantal daarvan dat in de de Duitse versie van de deeltijd-WW zit, is teruggelopen van 48.000 (op het dieptepunt van de crisis) tot minder dan 5.000.

 

Over heel 2010 wordt een productiegroei van 8,5 procent verwacht, wat samen met 1,5 procent hogere afzetprijzen een omzetstijging van (afgerond) 10 procent oplevert.

 

De lichte afname van de stijging komt volgens de VCI vooral doordat allerlei stumleringsprogramma’s van de overheid beginnen af te lopen. Ook wordt de economische groei afgeremd doordat veel overheden zijn gestart met het op orde brengen van hun eigen financiën.

 

Ook hebben de klanten volgens Lehner nog geen zin om al te grote voorraden chemicaliën aan te leggen.

 

bron: Handelsblatt

Onderwerpen