Abbott doet 30 procent van de prijs af om octrooi heel te houden

De Braziliaanse overheid heeft een overeenkomst gesloten met Abbott Laboratories. Het Amerikaanse farmaconcern zal de aidsremmer Kaletra voortaan leveren met dertig procent korting. In ruil daarvoor zullen de Brazilianen het octrooi op Kaletra respecteren.

In Brazilië worden aidsremmers gratis verstrekt door de overheid. De afspraak scheelt de schatkist tien miljoen dollar per jaar.

Eerder dit jaar weigerde Merck om met Brazilië een soortgelijke afspraak te maken over een andere aidsremmer, Efavirenz. De Brazilianen eigenden zich vervolgens een dwanglicentie toe op Mercks octrooi en bestelden een goedkope generieke versie in India.

Volgens internationale regels mag een octrooi alleen worden omzeild wanneer het prijsbeleid van de eigenaar mensenlevens dreigt te gaan kosten. Steeds meer ontwikkelingslanden hebben het gevoel dat aids zo’n noodgeval is. Naast Brazilië heeft ook Thailand al octrooien op medicijnen terzijde geschoven, ondanks het feit dat beide landen niet eens zo heel erg arm zijn.

bron: BBC News

Onderwerpen