Of huidige beschermingsmiddelen nanodeeltjes tegenhouden, weet niemand

Het is hoog tijd dat er onderzoek komt naar adequate beschermende kleding voor werknemers die omgaan met nanodeeltjes. Of bestaande kleding die tegenhoudt is immers nog maar de vraag, zo schrijven Canadese onderzoekers in het komende nummer van het International Journal of Nanotechnology.

Patricia Dolez en collega's (École de technologie supérieure, Montréal) wijzen er op dat de huidige regels en tests voor beschermende kleding wél kijken naar chemicaliën maar met nanomaterialen vrijwel geen rekening houden. Of die tussen de vezels door kunnen glippen, lijkt ook nooit echt te zijn uitgezocht.

Van sommige adembeschermingsmaskers wordt wél geclaimd dat ze nanodeeltjes tegenhouden, maar het is nog maar de vraag of ze strak genoeg op het gelaat aansluiten om elke contaminatie uit te sluiten.

Dat de menselijke huid die deeltjes niet per se tegenhoudt, is inmiddels wel wetenschappelijk bewezen. En dat sommige varianten schadelijk kunnen zijn, staat ook buiten kijf.

Dolez verwijst naar cijfers, die voorspellen dat de nanotechnologiemarkt tegen 2012 goed zal zijn voor een omzet van een biljoen dollar per jaar. Dat betekent dat er miljoenen mensen hun brood mee verdienen, waarvan een substantieel deel op de verpakkingsafdeling zit of schoonmaakwerk doet en dus ruimschoots de gelegenheid heeft om nanodeeltjes binnen te krijgen.

bron: Inderscience

Onderwerpen