Gespecialiseerde cellen mogelijk rechtstreeks herprogrammeerbaar

Een spiercel kun je in een huidcel veranderen, en een huidcel in een spiercel, door simpelweg de chemische samenstelling van het inwendige te wijzigen. Dat kan rechtstreeks, zonder een stamcelstatus als tussenstap, suggereren onderzoekers van Stanford University in het FASEB Journal.

Het slechte nieuws is dat ze nog geen idee hebben van de details van die chemische samenstelling.

De groep van prof. Helen Blau deed proeven met heterokaryons. Dat zijn cellen die twee of meer celkernen bevatten, afkomstig van verschillende soorten. In dit geval ontstonden ze door muizenspiercellen te laten fuseren met menselijke huidcellen.

Wat er vervolgens gebeurde bleek helemaal af te hangen van het type kern dat in de meerderheid was. Waren er meer spiercel- dan huidcelkernen aanwezig, dan kwamen in de huidcelkernen binnen een paar uur de genen tot expressie die normaal met spiercellen worden geassocieerd. Het heterokaryon ging er dan ook als een langgerekte spiercel uitzien.

Waren er meer huidcelkernen, dan paste het heterokaryon zich aan die meerderheid aan en werd 100% huidcel.

Blau vermoedt dat het wel iets te maken zal hebben met eiwitten of kleine RNA’s, die door de meerderheid worden aangemaakt en dan de genetische expressie van de minderheid gaan overheersen.

bron: Stanford

Onderwerpen