Nieuwe strategie tegen aidsbesmetting

Amerikaanse onderzoekers hebben een vaginale gel bedacht die stolt zodra hij in aanraking komt met mannelijk zaad. Zo voorkomt hij dat het hiv-virus van het sperma naar het vaginale weefsel kan migreren, zo schrijft Patrick Kiser (University of Utah) in een artikel dat deze week door het tijdschrift Advanced Functional Materials online wordt gezet.

De gel bestaat uit polymeren van fenylboorzuur en salicylhydroxaminezuur. Bij de gemiddelde vaginale pH van 4,8 vormen die geen permanente crosslinks, zodat de gel smeerbaar blijft. Zaad heeft echter een pH van 7,6. Onder die condities crosslinkt de gel wél en ontstaat een netwerk waar het hiv-virus letterlijk in blijft hangen omdat het twee tot drie keer zo groot is als de mazen van het net.

Na de seks daalt de pH natuurlijk weer en wordt de gel weer vloeibaar. Maar die lagere pH inactiveert tevens hiv-virussen. Bovendien kun je voor de zekerheid nog een langzaam werkend antiviraal middel door de gel doen.

Eerdere vaginale gels vertrouwden helemaal op antivirale toevoegingen. In de praktijk heeft dat tot nu toe nooit goed gewerkt: sommige middelen werkten niet lang genoeg, anderen leidden tot huidirritatie en maakten soms het besmettingsrisico zelfs groter.

Kiser heeft zelf ook wel eens zoiets uitgeprobeerd: een crème die vloeibaar werd ingebracht, in een gel veranderde bij lichaamstemperatuur, weer vloeibaar werd bij de pH van zaad, dan dan een virusremmer afscheidde. Alleen bleek dat in warme landen de vloeistof al in de fles geleerde.

bron: University of Utah

Onderwerpen