Statistisch relevant beroepsrisico voor zwangere chemici

Vrouwen die tijdens het begin van een zwangerschap beroepsmatig worden blootgesteld aan ftalaten, lopen een duidelijk grotere kans om een kind met een bepaald geboortedefect te krijgen. Dat wil zeggen: als het een jongetje is, zo meldt Paul Elliott (Imperial College, Londen) op de website van het tijdschrift Environmental Health Perspectives.

Het is een van de sterkste aanwijzingen tot nu toe dat blootstelling aan ftalaten ongezond is.


Het defect in kwestie heet hypospadias. Hierbij komt de urineleider op de verkeerde plek uit de penis. Echt zeldzaam is deze aandoening nooit geweest maar de laatste decennia komt hij steeds vaker voor, en er werd al vermoed dat dat iets met het verhoogde ftalaatgehalte van het milieu te maken had. Ftalaten verstoren immers de hormoonhuishouding, en die heeft ook met de penisvorming het nodige te maken.

Elliott heeft nu 471 Britse moeders, die in 1997 of 1998 een baby met hypospadias kregen, ondervraagd over hun blootstelling aan diverse stoffen. Dezelfde vragen stelde hij aan eenzelfde aantal moeders waarvan het zoontje niets mankeerde.

Beroepsmatige blootstelling aan ftalaten bleek het risico op hypospadias met een factor 2 tot 3 te vergroten. Met name kapsters en schoonheidstherapeuten die met ftalaathoudende haarlak werkten, liepen een sterk verhoogd risico. Maar volgens Elliott behoren ook chemische onderzoekers en operators in de farma-industrie tot de risicogroepen, net als elektriciens die ftalaten kunnen binnenkrijgen als ze pvc-kabelisolatie laten aanbranden.

Uit het onderzoek kwam tevens dat inname van foliumzuur de kans op hypospadias met eenderde verkleint. Vegetarisme blijkt niet significant uit te maken.

bron: BBC News

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken
  • 0900604

    PDF, Bestandsgrootte 2.07 kb

Onderwerpen