Oplossen in kaliloog is de milieuvriendelijkste manier om afscheid te nemen van overledenen. Dat concludeert TNO in een onderzoek in opdracht van uitvaartverzorger Yarden die hiermee ‘het belang van innovatie in de uitvaartbranche wil onderstrepen’, zo valt te lezen in een persbericht.

Yarden wil nu in Den Haag gaan lobbyen om deze duurzame uitvaartmethode gelegaliseerd te krijgen.

Het ‘alkalische hydrolyseproces’ is oorspronkelijk bedacht om de overblijfselen van gekke koeien en andere dieren met een besmettelijke ziekte onschadelijk te maken. Sinds 2007 probeert Resomation, Ltd. uit Glasgow (Schotland) het in de markt te zetten als alternatieve uitvaartmethode voor mensen.

Het ‘resomeren’ komt er op neer dat je het lijk een tijdje laat sudderen in een afgesloten tank (‘resomator’, noemen de Schotten het) met een kaliumhydroxide-oplossing, bij 180 graden Celsius en een pH van rond de 11. Onder die omstandigheden blijven van eiwitten hooguit oligopeptiden of losse aminozuren over. Na afkoeling kun je de vloeistof waarschijnlijk zonder al te grote bezwaren lozen op het riool. De vaste fractie die overblijft, met onder meer de botresten, maal je fijn en geeft je in de gebruikelijke urn aan de nabestaanden terug.

Volgens het TNO-onderzoek zijn de ‘externe maatschappelijke kosten’ van dit oplosproces nagenoeg nul, wat zou moeten betekenen dat de belasting van het milieu eveneens zo goed als nihil is: Ter vergelijking: bij begraven bedragen de geschatte externe kosten 85 euro per persoon, bij crematie 30 euro.

Het rapport noemt nog een tweede, iets minder milieuvriendelijke methode, die ‘cryomeren’ wordt genoemd. Deze komt neer op het onderdompelen van het lijk in vloeibare stikstof, waardoor het zo bros wordt dat je het gemakkelijk kunt vergruizen tot kleine stukjes. Na vriesdrogen en ontsmetting met waterstofperoxide houd je een poeder over dat je kunt begraven in een milieuvriendelijke kartonnen doos. Je kunt het ook verder verwerken tot compost, waarna de nabestaanden het terugkrijgen ‘in een pot met een plant naar keuze’ (ja, het staat er écht!).

Cryomeren is nog nergens in gebruik, resomeren is in 4 van de 50 Amerikaanse staten wettelijk toegestaan. Yarden zegt inmiddels contact te hebben opgenomen met de ministeries van Binnenlandse Zaken en van Infrastructuur en Milieu om het ook in Nederland toegelaten te krijgen.

Dat belooft nog een pittige maatschappelijke discussie te worden. In Australië heeft het al geleid tot de krantenkop “dat de doden straks ecologisch door de plee worden getrokken.”

bron: Nu.nl

Onderwerpen