Al twee Nederlanders zouden recent hun leven hebben beëindigd met behulp van waterstofsulfide. Hulpverleners worden gewaarschuwd om auto’s, waarin een dode zit, voorzichtig open te maken, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens het AD komt de waarschuwing van Interpol. Op de website van die organisatie is er (nog) niets over te vinden, maar volgens het persbureau ANP heeft het politiekorps Limburg Zuid het bericht inmiddels wél bevestigd.

 

Waterstofsulfide (H2S) is onder meer berucht als het dodelijke gas dat vrijkwam uit het afval van de Probo Koala. In kleine hoeveelheden veroorzaakt het een ‘rotte-eierenlucht’ die niet te harden is, maar hogere concentaties verlammen heel snel het reukvermogen zodat je er niets meer van merkt.

 

De trend om H2S als zelfmoordwapen te gebruiken, schijnt te zijn ontstaan in Japan. Het dagblad USA Today wist in juli 2008 te melden dat daar al 517 gevallen waren gemeld. Het gas is vrij eenvoudig te maken door bepaalde huishoudchemicaliën door elkaar te gooien. Maar zelfs in Japan, waar zelfdoding een redelijk geaccepteerd maatschappelijk verschijnsel is, bestaan tegen déze methode grote bezwaren vanwege het risico dat omstanders het gas per ongeluk ook inademen. Eén levensmoe meisje van 14 zou het al zijn gelukt om 80 medebewoners van haar appartementencomplex te vergiftigen. 120 anderen moesten worden geëvacueerd.

 

Ook in de VS zijn al een paar gevallen gemeld. Op internet blijkt zelfs al een uitgebreide instructie voor hulpverleners te circuleren.

 

In Nederland zou het tot nu toe twee keer zijn gebeurd, in Gulpen en in Wormerveer. Over het geval in Gulpen weten de kranten te melden dat het een chemicus betrof, die het gas liet vrijkomen in zijn auto. Hij was nog wel zo attent om een waarschuwingsbriefje achter de voorruit te leggen, aldus een politiewoordvoerder.

 

Maar het is natuurlijk nog maar de vraag of een hulpverlener daar überhaupt naar kijkt als hij/zij hulp verleent.

 

bron: AD, Volkskrant, Chemistry Blog, USA Today

Extra documenten

Klik op de link om deze bestanden te downloaden en te bekijken

Onderwerpen