De sleutel tot het halen van je honderdste verjaardag ligt in 150 ‘single nucleotide polymorphisms’ (SNP’s) in je genen. Dat claimen althans Paolo Sebastiani en Thomas Perls (Boston University, VS) op de website van Science.

Sinds 1995 hebben de onderzoekers het genoom gescand van 1.055 honderdjarigen en 1.267 willekeurig gekozen jongere controlepersonen. Daarbij keken ze naar een paar honderdduizend van die SNP’s, veel voorkomende verschillen in het DNA ter grootte van één basenpaar.

 

Uiteindelijk kwamen daar 150 SNP’s op die statistisch gezien vooral bij de honderdjarigen voorkwamen, zij het dat niemand ze allemaal tegelijk heeft.

 

Op basis daarvan hebben de onderzoekers een computermodel in elkaar gezet dat aan de hand van een willekeurig genoom de kans moet kunnen voorspellen dat de eigenaar de 100 haalt.

 

Bij een eerste proef met een verse groep proefpersonen haalde het 77 procent van de honderdjarigen er uit. Volgens de ondezoekers bewijst dit dat extreme ouderdom misschien niet helemaal in de genen zit, maar wel voor een groot deel.

 

bron: BBC News

Onderwerpen