Kartelpolitie valt binnen bij pillenfabrikanten

Ambtenaren van de Europese Commissie hebben woensdagochtend de burelen onderzocht van een aantal grote farmaceutische concerns. Europees commissaris Neelie Kroes vermoedt dat ze de octrooiwetgeving misbruiken om goedkope generieke pillen van de markt te houden. Daardoor rijzen de kosten van de gezondheidszorg nog verder de pan uit dan ze anders al zouden doen.


GlaxoSmithKline, AstraZeneca,Wyeth, Sanofi-Aventis en Pfizer hebben toegegeven dat ze onaangekondigd bezoek hebben gehad. Ook bij Teva en Sandoz, twee van de grootste generieke producenten, is huiszoeking verricht. Bij Organon zou niemand langs zijn geweest.

Het onderzoek komt voort uit de waarneming dat er steeds minder nieuwe geneesmiddelen op de markt komen. Tien jaar geleden waren het er gemiddeld 40 per jaar, vijf jaar later nog maar 28. Ook verloopt de introductie van generieke medicijnen langzamer dan je op grond van het verlopen van octrooien zou verwachten.

Kroes vermoedt nu ‘something rotten in the state’ van de geneesmiddelenmarkt. Bedrijven zouden rechtszaken over octrooien onderling op een merkwaardige manier regelen, of dealtjes sluiten met generieke producenten.

bron: New York Times, Financial Times, FD

Onderwerpen