De Brit James McCormick heeft 10 jaar cel gekregen wegens de verkoop van nep-explosievendetectoren. Indirect heeft hij talloze succesvolle terreuraanslagen op zijn geweten, meldt de BBC.

McCormicks bedrijf ATSC zou 50 miljoen pond hebben verdiend aan de nepdetectoren. De klanten zaten in een stuk of twintig landen maar ruim de helft van de omzet kwam uit Irak, dat er minstens 1.500 kocht en er bij elk checkpoint eentje in gebruik nam.

Sindsdien kunnen de terroristen meestal gewoon doorrijden want er zit geen functionerende elektronica in de apparaatjes. In wezen zijn het lege hulzen met radio-antennes er aan.

Oorspronbkelijk schijnen het golfbaldetectoren te zijn geweest, die in de VS voor 20 dollar werden verkocht als gadget. McCormick importeerde een partij, plakte er een andere sticker op en verkocht ze voor 5.000 dollar door als bomdetector.

Vervolgens kwam hij met een geavanceerde versie, de ADE-651, die tien keer duurder was. Daar kon je een kaartje inschuiven dat was ‘voorgeprogrammeerd’ met het te detecteren explosief. Dat voorprogrammeren zou dan gebeuren door kaart en stof een weekje gezamenlijk te bewaren in een weckpot.

Op die manier zou je niet alleen explosieven moeten kunnen detecteren, maar ook illegaal ivoor en valse bankbiljetten. Terwijl er niet eens een batterij in hoefde: de detector werd opgeladen door statische elektriciteit van de drager. Het meetpricipe werd omschreven als ‘electrostatic magnetic ion attraction’.

Hoe het kan dat kennelijk niemand ooit doorvroeg of zo’n apparaat openschroefde, blijft een raadsel. Al speelt in het Iraakse geval wel mee dat enkele aankoopverantwoordelijken inmiddels vast zitten wegens corruptie.

In januari 2010 onthulde een ex-medewerker van McCormick de fraude in het BBC-actualteitenprogramma Newsnight. De politie van het graafschap Somerset, waar ATSC gevestigd was, startte een onderzoek en concludeerde dat van de hele detector alleen de koffer echt was.

Het gekste is dat veel Iraakse functionarissen nog steeds rotsvast geloven in de detectoren. Ze zijn ongeveer evenveel waard als een wichelroede, maar als verlengstuk van de intuïtie van de gebruiker doen ze het kennelijk heel aardig.

Dat er ook berichten zijn van een truck vol munitie die 23 checkpoints passeerde zonder te worden opgemerkt, doet daar niets aan af.

bron: BBC News

Onderwerpen