Bloedcellen uit stamcellen gegarandeerd infectievrij

Britse wetenschappers willen synthetisch menselijk bloed gaan produceren op basis van embryonale stamcellen. Einddoel is om bij noodtransfusies nooit meer afhankelijk te zijn van donorbloed.

Het plan is enigszins controversieel. Nogal wat mensen zijn principieel tegen het winnen van stamcellen uit embryo's. Volgens de BBC heeft minstens één actiegroep al gedreigd dat het de deelnemende bloedbanken veel sympathie en vrijwillige donoren gaat kosten.


Het idee is om stamcellen te winnen uit embryo’s die zijn overgebleven van IVF-behandeling. In het lab stimuleer je die om zichzelf onbeperkt te delen en zich te ontwikkelen tot rode bloedcellen. Dat dat kan is al bewezen: het Amerikaanse bedrijf Advanced Cell Technologies heeft op deze manier al kleine hoeveelheden bloed geproduceerd.

De embryo’s zouden moeten worden geselecteerd op genetische aanleg voor bloedgroep O-negatief. Zulk bloed kun je immers zonder gevaar aan iedereen toedienen, zelfs als je de bloedgroep van de ontvanger niet bij de hand hebt.

Bovendien heeft kunstbloed het grote voordeel dat het gegarandeerd niet besmet is met hiv of de gekkekoeienziekte.

Het project wordt geleid door prof. Marc Turner van de universiteit van Edinburgh, tevens directeur van de Schotse bloedtransfusiedienst. Zijn collega’s in Engeland en Wales betalen mee. Ook de Wellcome Trust heeft 3 miljoen pond toegezegd.

Turner hoopt binnen een paar jaar een ‘proof of principle’ te hebben maar denkt dat het nog 5 tot 10 jaar duurt voordat hulpdiensten over het kunstbloed kunnen beschikken.

bron: BBC News

Onderwerpen