Met een moleculaire inhibitor kun je de ontwikkeling van prille muizenembryo’s wekenlang stilleggen. Daarna groeien ze door of er niets is gebeurd, melden onderzoekers uit San Francisco deze week in Nature.

Als het ook bij mensen blijkt te werken, zou het handig kunnen zijn bij in-vitrofertilisatie. Je hebt dan simpelweg veel meer tijd om het embryo te onderzoeken op genetische afwijkingen, voordat je het in de baarmoeder terugplaatst.

Je hebt het hier over blastocysten, die uit enkele tientallen cellen bestaan. Normaal gesproken gaan die dood als ze niet snel een baarmoeder bereiken om zich in te nestelen - in vitro blijven ze hooguit een paar dagen goed.

Maar tot hun grote verbazing ontdekten Aydan Bulut-Karslioglu, Miguel Ramalho-Santos en collega’s dat je ze minstens drie weken in leven kunt houden als je een molecuul toedient dat een signaaleiwit genaamd mTOR (mechanistic target of rapamycin) blokkeert. Dat is langer dan een muizenzwangerschap pleegt te duren. De genetische activiteit staat al die tijd op een zeer laag pitje.

Na die drie weken kun je er in elk geval nog bruikbare embryonale stamcellen uit halen. Of de blastocysten als geheel nog levensvatbaar zijn is een beetje onduidelijk, maar als je ze na één week mTOR-inhibitor terugplaatst in een muis, groeien ze uit tot volkomen gezonde muisjes.

Het lukt met verschillende mTOR-inhibitoren. Het beste resultaat gaf tot nu toe RapaLink 1, een tamelijk ingewikkeld molecuul dat een half jaar geleden werd gelanceerd als mogelijk kankermedicijn. Ramalho-Santos zet nu dan ook vraagtekens bij dat laatste idee: als mTOR-inhibitoren ook kankercellen in de slaapstand zetten in plaats dat ze ze doden, heb je een probleem.

De auteurs wilden eigenlijk uitproberen of mTOR-inhibitors de celgroei in zo’n blastocyst vertragen. Dat de cellen in de slaapstand zouden gaan, hadden ze nooit verwacht. Maar achteraf vermoeden ze dat ze een natuurlijk proces te pakken hebben. Muizen en sommige andere zoogdieren kunnen een zwangerschap een tijdje uitstellen als het vanwege externe factoren niet goed uitkomt, een verschijnsel dat bekend staat als diapauze. Tot nu toe was totaal onduidelijk hoe ze dat deden, maar het zou zomaar mTOR kunnen zijn. Of mensen tot diapauze in staat zijn is onduidelijk; er zijn nogal wat anekdotes over zwangerschappen die veel te lang duren, maar elk bewijs ontbreekt.

bron: UC San Francisco