Robot zoekt in containers naar drugs, wapens en verstekelingen

Aan de universiteit van Sheffield (Engeland) wordt gewerkt aan een nieuwe speurrobot voor de douane. Het 30 centimeter lange stukje hightech wordt uitgerust met magneten zodat hij hangend aan het plafond door een vrachtcontainer kan kruipen teneinde te ‘zien’ wat er achterin verborgen zit.

Voor het ontwerp van de ‘cargo screening ferret’ is 732.000 pond subsidie van de Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC) beschikbaar.

Het idee is dat de robot een beter beeld kan krijgen van de inhoud van een container doordat hij naar binnen kan kruipen, zoals een echte fret in een konijnenhol. Containers zitten meestal niet helemaal tot aan het plafond volgestouwd, dus als je de robot dun genoeg maakt kan hij er vrijwel altijd wel tussendoor.

De robot zou moeten worden uitgerust met diverse sensoren op basis van lasers en glasvezeloptiek, die minuscule hoeveelheden van verdachte stoffen kunnen oppikken. Vindt hij iets, dan zou hij ter plekke een radiobakentje kunnen droppen zodat de douane weet in welke dozen ze verder moet gaan zoeken.

Met een CO2-sensor zou naar illegale immigranten moeten worden gezocht.

De huidige controlemogelijkheden, zoals scanners en speurhonden, werken alleen vanaf de buitenkant. En met doorlichten moet je voorzichtig zijn om eventuele verstekelingen geen overdosis straling te bezorgen. Het alternatief is de hele container leeg te halen, en de douane heeft we wat beters te doen.

bron: EPSRC

Onderwerpen