Het is vrij gemakkelijk om in een magnetron peptides in elkaar te zetten. Dit gaat ook nog eens sneller en efficiënter dan met al bestaande methoden. Dit stellen medewerkers van CEM Corps, een Amerikaanse fabrikant van magnetronreactoren, in Organic Letters.

De Amerikanen ontdekten dat je de vorming van aggregaten kan voorkomen als je tijdens reacties de bestanddelen snel, maar wel nauwkeurig en gecontroleerd, met microgolven opwarmt. Bij het maken van peptides vormen aggregaten normaal juist een groot obstakel. Het gebruik van de magnetron biedt dus een weg naar tot nu toe onbereikbare aminozuurketens.

Het maken van een peptide bestaat uit cycli van het ontschermen en koppelen van aminozuren. Het ontschermen is nodig, omdat je voor een goede reactie bepaalde reactieve aminegroepen moet beschermen. Samen met de wasstappen die hiermee gepaard gaan duurt een cyclus al snel een uur en maak je veel afvalstoffen. Zo kan het maken van een peptide van twintig aminozuren lang al een dag duren en verscheidene liters afval achterlaten.

Door het stroomlijnen van het oplosmiddelgebruik en de wasstappen, wisten de Amerikanen de cyclusduur terug te brengen tot vier minuten. Ook gebruikten ze een stuk minder oplosmiddel. Als proof of concept maakten ze een decameer, een peptide met tien aminozuren erin, in 44 minuten. Het decameer was 93 % zuiver.

Bron: C&EN

Onderwerpen