In de Antwerpse haven blijkt onlangs 12.000 liter safrol te zijn onderschept. Er hadden honderden miljoenen ecstasypillen van kunnen worden gemaakt, meldt de NOS.

Safrol (5-allyl-1,3-benzodioxool, C10H10O2) is een alkenylbenzeen dat wordt gewonnen uit sassafrasbomen. Via een paar relatief eenvoudige reactiestappen kan het worden omgezet in MDMA (ecstasy) en andere amfetamines.

Vroeger lieten pillenfabrikanten de eerste stappen van dat proces bij voorkeur in het buitenland doen. Ze importeerden dan het intermediair piperonylmethylketon (PMK, C10H10O3). Maar daar schijnt men tegenwoordig moeilijk aan te kunnen komen, volgens de NOS omdat de Chinezen niet meer leveren.

Eerder deze week meldde het Europese waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving EWDD al dat de drugsindustrie in dit soort gevallen steeds vaker uitwijkt naar chemische alternatieven.

Voor safrol geldt dat het op zich niet verboden is maar dat je wel moet kunnen aantonen dat je het voor legitieme doeleinden wilt gaan gebruiken. En als het gaat om 12.000 liter, is dat bijzonder lastig uit te leggen.

De Antwerpse politie heeft daarom de inhoud van de vaten, die uit Thailand kwamen en onderweg waren naar Nederland, stilletjes vervangen door water. Vervolgens gaven ze de zending weer vrij. De vier Nederlanders, die de vaten kwamen ophalen, verdwenen meteen achter de tralies. België heeft om hun uitlevering gevraagd.

bron: NOS

Onderwerpen