Teijin gaat in Emmen zijn eerste productiefaciliteit neerzetten voor ‘ultra high molecular weight polyethylene’ oftewel UHMWPE. Daarmee lijkt het Japanse concern een rechtstreekse concurrent te willen worden voor DSM, dat al jaren een vergelijkbare ‘supervezel’ produceert onder de naam Dyneema.

De fabriek moet in de tweede helft van 2011 worden opgestart. In een persbericht zegt Teijin te streven naar een wereldwijd marktaandeel van 15 tot 20 procent in 2015.

 

Tot nu toe beperkte Teijin zich wat supervezels betreft tot aramidevezels, die worden verkocht onder de naam Twaron. Oorspronkelijk was dat een product van AkzoNobel; Teijin nam de productie tien jaar geleden over.

 

Maar naar nu blijkt, werkt het bedrijf in het geheim al jaren aan een eigen polyethyleenvezel, en aan het bijbehorende productieproces. Zelf spreekt Teijin van ‘high performance polyethylene’, afgekort HP-PE.

 

Volgens het persbericht is het ontwikkelingswerk gedaan in het voormalige Akzo-lab in Arnhem en in een R&D-lab in Iwakuni (Japan). Op beide locaties zouden inmiddels proeffabrieken draaien, en Teijin heeft er nu zo veel vertrouwen in dat het de bouw van een fabriek op commerciële schaal aandurft.

 

Wat ook wel zal meespelen is het feit dat veel van de DSM-octrooien op dit gebied inmiddels zo’n beetje verlopen zouden moeten zijn.

 

Hoeveel geld met de bouw van de faciliteiten in Emmen is gemoeid, is niet bekend gemaakt.

 

bron: Teijin

Onderwerpen