DuPont splitst zichzelf in tweeën. De divisie Performance Chemicals, die onder meer Teflon, Suva-koelmiddelen en titaandioxide maakt, gaat zelfstandig verder onder een nieuwe naam, zo werd eind vorige week bekend.

De afsplitsing raakt onder meer de vestiging in Dordrecht, die Teflon- en Suvafabrieken heeft staan.

Bij Performance Chemicals werken 7.000 mensen. De omzet bedroeg vorig jaar 7,2 miljard dollar, ongeveer eenvijfde van de totale concernomzet. De divisie maakt winst maar eerder vorige week werd bekend dat die winst in het derde kwartaal met 38 procent is afgenomen.

In dat laatste ligt de reden voor de afsplitsing besloten: in de ogen van DuPont (en vooral van Duponts aandeelhouders) is de divisie te cyclisch. Andere activiteiten zoals biotechologie, hoogwaardige materialen en zaadveredeling zijn minder gevoelig voor economische schommelingen en hebben bovendien meer groeipotentieel.

Hoe de afsplitsing precies wordt geregeld, is nog niet duidelijk. Het is de bedoeling dat de chemicaliën een eigen beursnotering krijgen, waarbij waarschijnlijk de meeste aandelen naar de huidige DuPont-aandeelhouders gaan.

Maar het kan ook nog zijn dat zich alsnog een koper voor de divisie meldt.

bron: DuPont, C&EN

Onderwerpen