Nanodeeltjes veroveren consumentenmarkt in rap tempo

Wereldwijd zijn nu meer dan 1000 consumentenproducten op de markt die werken dankzij nanotechnologie. Dat blijkt uit de jongste inventarisatie van het Project on Emerging Nanotechnologies (PEN).

De eerste versie van de lijst, in maart 2006, bevatte nog maar 212 producten, PEN-directeur David Rejeski verwacht binnen twee jaar op 1600 uit te komen als de groei in het huidige tempo doorgaat.

De lijst bevat producten waarvan een geloofwaardige bron (vaak, maar niet altijd, de producent) beweert dat ze ‘nanotechnology enabled’ zijn. Ze komen uit minstens 24 landen. Ongeveer 60 procent komt uit de ‘health & fitness’-hoek. Verreweg het populairst is nanozilver, dat vanwege de antimicrobiële werking in 259 producten verwerkt zit.

Intussen groeit wel de angst voor schadelijke bijwerkingen van dit soort producten. In de VS is de Consumer Product Safety Commission (CPSC) zojuist met hoorzittingen over het onderwerp gestart.

PEN-adviseur en nanogoeroe Andrew Maynard tekent er wel bij aan dat het budget van de CPSC verwaarloosbaar is ten opzichte van de anderhalf miljard dollar die de federale overeid voor nanotechnologische R&D heeft uitgetrokken

bron: Wilson Center

Onderwerpen