In het kader van een ‘Profit Improvement Program’ schrapt DSM wereldwijd 1.000 arbeidsplaatsen, waarvan 400 in Nederland. Gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten, liet topman Feike Sijbesma weten tijdens de presentatie van tegenvallende kwartaalcijfers.

Momenteel werken bij DSM nog 22.624 mensen, van wie 6.100 in Nederland.

De ingreep is ingegeven door onzekere economische tijden. Op zich gaat het met de meeste DSM-onderdelen nog lang niet slecht, maar dat kan ineens omslaan. Zo suggereren de cijfers dat de handel in caprolactam, de grondstof voor nylon-6, binnen een paar maanden totaal is ingestort. Waarom precies staat er niet bij maar DSM maakt ineens zo veel verlies op caprolactam dat de netto kwartaalwinst van het hele concern is gedaald tot 41 miljoen euro. In het tweede kwartaal van 2011was dat nog 392 miljoen.

De nu voorgestelde reorganisaties raken het hele concern. Zo wordt bij DSM Nutritional Products de vitamineproductie geherstructureerd, en worden maatregelen genomen om minder afhankelijk te zijn van de dure Zwitserse franc.

Bij Percivia, de joint venture met Crucell, wordt het onderzoek naar ‘biosimilars’ geschrapt; Percivia richt zich voortaan geheel op de inmiddels vertrouwde PER.C6-cellijn.

En bij de materialentak wordt aan alle kanten in de kosten gesneden. Alles bij elkaar moet het ‘Profit Improvement Program’ 150 miljoen euro per jaar opleveren.

Er is ocverigens nog wel 1,4 miljard in kas voor eventuele overnames. Maar de beleggers lijen niet gerustgesteld: een uur na de presentatie was het aandeel DSM al bijna 4 procent minder waard dan een dag eerder.

bron: DSM, NOS, De Telegraaf e.v.a.

Onderwerpen