In Californië is een draagbare sensor ontwikkeld die continu het alcoholpercentage in je bloed bijhoudt. Veel betrouwbaarder dan ademanalyse, claimen onderzoekers van de UC San Diego in het tijdschrift ACS Sensors.

Ze kunnen zich voorstellen dat de verkeerspolitie zulke sensoren gebruikt bij alcoholcontroles, maar ook dat je er zelf eentje draagt en dat hij je via je smartphone laat weten wanneer je wel genoeg op hebt. Het signaal koppelen aan een alcoholslot in je auto kan uiteraard ook.

De meting is gebaseerd op het alcoholgehalte van zweet, dat in de praktijk zeer representatief is voor de concentratie in het bloed. De sensor bestaat uit een stukje flexibele elektronica en een zelfklevende neptatoeage. In die laatste zit een elektrode die is gecoat met een oxidase-enzym dat selectief reageert met ethanol. Een van de producten is waterstofperoxide, en dát wordt weer elektrochemisch gedetecteerd met behulp van Pruisisch blauw.

Uiteraard moet je daaarvoor wel eerst zweten en daarom bevat de plakker tevens pilocarpine, een natuurproduct dat transpiratie opwekt. De stof wordt door iontoforese actief de huid in gedrukt, zodat het zweet snel aan de oppervlakte komt. Volgens de onderzoekers kun je binnen 15 minuten het eerste alcoholpercentage aflezen.

bron: UC San Diego