Ex-Akzo-onderdeel vraagt uitstel van betaling aan

Polyestervezelfabrikant Diolen Industrial Fibers heeft uitstel van betaling aangevraagd. Door de sterke euro en de toenemende concurrentie uit Azië zit de klad in het bedrijf. Gesprekken over een herfinanciering op basis van een nieuw business plan zijn op niets uitgelopen.

De surseance geldt voor de Nederlandse vestigingen, in Arnhem en in Emmen. Voor de Duitse dochter in Obernburg wordt ook uitstel van betaling aangevraagd. De banken hebben een boedelkrediet verleend, zodat de productie voorlopig kan blijven draaien.

Diolen ging in 1913 van start als de Eerste Nederlandse Kunstzijdefabriek Arnhem, afgekort Enka. Later maakte de fabriek deel uit van de vezeldivisie van Akzo (Nobel), die vervolgens verder ging onder de naam Acordis. Diolen was oorspronkelijk de merknaam voor de in de jaren vijftig geïntroduceerde polyestervezels. In 2003 werd het ook de naam van het bedrijf, dat op dat moment werd verzelfstandigd.

Sinds begin dit jaar is Diolen in handen van de Amsterdamse risico-investeerder Traction Partners. Maar kennelijk kan die er ook niet veel mee beginnen.

Bij Diolen werken ongeveer 900 mensen. De komende twee weken wordt gekeken of een deel van het bedrijf nog is te redden.

bron: Diolen

Onderwerpen