Foetaal kalfsserum, dat veelvuldig in groeimedia voor cellijnen wordt gebruikt, heeft diverse nadelen. Luxemburgse onderzoekers brachten hun cellen succesvol over naar twee diervrije media. Een uitmuntend voorbeeld van hoe je zoiets aanpakt, vindt medisch bioloog Jan van der Valk.
Wetenschappers van de Luxembourg Institute of Science and Technology (LIST) en Universiteit Luxemburg hebben de veelgebruikte A549-cellijn succesvol overgebracht naar diervrij medium. De onderzoekers beschrijven in hun artikel, dat medio 2022 werd gepubliceerd in Toxicology in Vitro, welke stappen ze hebben gevolgd en welke media wel en niet goed werkten. De studie vond plaats in samenwerking met PETA Science Consortium International, een organisatie die werkt aan diervrije testmethodes.
Een cellijn, bestaande uit een populatie continu delende cellen, vormt een model voor een complexer lichamelijk systeem en is geschikt om in vitro onderzoek mee te doen. De A549-cellijn bestaat uit carcinogene humane alveolus (longblaasjes)-achtige epitheelcellen en werd in 1972 ontwikkeld met cellen uit een longtumor van een 58-jarige man. De cellijn wordt veelvuldig gebruikt voor longonderzoek en geneesmiddelontwikkeling. Maar voor het laten groeien van cellen heb je voeding nodig in de vorm van medium.
Als lid van de KNCV, KVCV, NBV, of NVBMB heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.