Bedrijf trekt zich terug uit lifescience-project na intimidatie

Projectontwikkelaar Van der Looy uit Weert doet niet meer mee aan de bouw van een bedrijventerrein voor de life sciences in Venray (Limburg). Medewerkers van het bedrijf zijn geïntimideerd, waarschijnlijk door dierenactivisten. De reacties vanuit de Tweede Kamer variëren van ‘zeer bezorgd’ tot woedend.

In Groot-Brittannië is men al langer gewend aan dergelijke intimidaties, maar het is voor zover bekend voor het eerst dat het in Nederland zo ver komt.

Het zogeheten Science Link-project moet een soort campus voor biotechbedrijven worden, langs de snelweg A73. Gemeente en provincie steken er 60 miljoen euro in en hopen zo 400 hoogwaardige banen te scheppen. Het niet geheel ongefundeerde vermoeden dat er dierproeven zullen worden gehouden, is voor sommige mensen echter reden om de realisering uit alle macht te willen tegenhouden.

Op kerstavond zijn de huizen van enkele Van der Looy-medewerkers beklad met verf. Vervolgens kreeg het bedrijf een brief, waarin werd aangekondigd dat de volgende actie ‘niet meer zo vriendelijk’ zou zijn. De brief was ondertekend door het Dierenbevrijdingsfront. Daarop heeft Van der Looy besloten zich uit het project terug te trekken.

Op activistische websites wordt al gejuicht dat het hele project nu op losse schroeven staat. Of die claim terecht is, is niet duidelijk.

bron: AD, De Telegraaf

Onderwerpen