In de energietransitie is er één belofte waarvan we de potentie nog lang niet genoeg benutten: waterstof. Dat betoogt ‘waterstofprof’ Ad van Wijk. ‘Je moet slimme combinaties zoeken. De bestaande gas-infrastructuur is gemakkelijk om te bouwen.’ Een ommezwaai zou de redding zijn van Tata Steel in IJmuiden.
Eind dit jaar mag Ad van Wijk officieel van zijn pensioen gaan genieten, maar het is de vraag of hij veel gas zal terugnemen. De medeoprichter van duurzaam adviesbureau Ecofys en het voormalige Econcern werkt nu nog twee dagen per week bij de TU Delft als bijzonder hoogleraar Future Energy Systems en één dag bij waterresearchlab KWR in Nieuwegein. Daarnaast doet hij advieswerk en is hij een veelgevraagd spreker. Inmiddels ligt zijn focus dusdanig op de beloftes van de waterstofeconomie dat sommigen hem al de ‘waterstofprof’ noemen.
‘Je kunt waterstof vervoeren via leidingen die er al liggen’
De Amerikaanse econoom, schrijver en activist Jeremy Rifkin zei het zo’n twee decennia geleden al, en Van Wijk herhaalt het nog maar eens: energie oogsten zou je vooral in woestijnen moeten doen. ‘Daar is de zon op zijn felst en kan het harder waaien dan op de Noordzee’, zegt Van Wijk. ‘Zonnepanelen en windturbines zijn zo
Als lid van de KNCV, KVCV, NBV, of NVBMB heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.