Het moet mogelijk zijn om met een ademtest te screenen op dikkedarmkanker. Dat stellen Italiaanse artsen die het met enig succes hebben uitgeprobeerd.

Dergelijke ademtests zijn al eerder voorgesteld voor een reeks andere vormen van kanker, maar voor zover bekend is nooit eerder aangetoond dat het voor dikkedarmkanker echt zou kunnen werken.

In een darmkankerbijlage van het British Journal of Surgery legt Donato Altomare (Aldo Moro-universiteit, Bari) deze week uit hoe hij ademmonsters van 37 patiënten met darmkanker en 41 gezonde proefpersonen screende op vluchtige organische stoffen. Daar kwam uit dat er duidelijk verschil zat in de samenstelling, wat niet zo verwonderlijk is gezien het afwijkende metabolisme van kankercellen.

Met behulp van een neuraal netwerk werd het patroon in kaart gebracht. Uiteindelijk konden de Italianen darmkanker herkennen met een zekerheid van 75 procent.

Uiteraard is dat nog veel te weinig om de ademanalyse op grote schaal in te voeren, maar volgens Altomare is een ademtest zó veel gemakkelijker dan het zoeken naar bloedsporen in ontlasting, dat het zeker de moeite waard is om er verder onderzoek naar te doen.

bron: Wiley

Onderwerpen