Het instorten van de Twin Towers op 11 september 2001 was het gevolg van een redoxreactie tussen gesmolten aluminium en water. Dat beweert althans Christian Simensen, een medewerker van het Noorse onderzoeksinstituut Sintef.

Zoals bekend volgde de instorting op een terreuraanslag, waarbij elk van beide torens werd getroffen door een gekaapt passagiersvliegtuig. Tot nu toe werd algemeen aangenomen dat dat kwam doordat de staalconstructie van de wolkenkrabbers was verzwakt door de hitte van de brandende kerosine.

Alleen verklaarde dat niet waarom sommige mensen vlak voor het instorten een aantal explosies meenden te horen. Het leidde tot enge complottheorieën: hadden de Amerikanen de boel soms zelf opgeblazen?

Simensen stelt nu dat die hitte er eigenlijk vooral voor heeft gezorgd dat het aluminium van de vliegtuigen is gesmolten. Dat kwam mede doordat het pleisterwerk van de ingestorte tussenwanden de vliegtuigwrakken thermisch isoleerde. De staalconstructie werd hierdoor eigenlijk niet eens zo heet.

Het vloeibare aluminium (ongeveer 30 ton per vliegtuig) droop vervolgens naar beneden en kwam op de lagere verdiepingen in contact met water uit de sprinklerinstallaties, die daar nog steeds functioneerden.

In principe kan aluminium met water reageren tot aluminiumoxide en waterstof. De kans dat die waterstof daarna explodeert is uiteraard levensgroot. Bij kamertemperatuur verloopt deze redoxreactie niet, maar volgens Simensen hebben aluminiumsmelterijen er wel degelijk nare ervaringen mee: er zouden sinds 1980 al 250 ongelukken mee zijn gemeld. Een vleugje ijzeroxide (roest!) laat de reactie nog sneller verlopen, waarschijnlijk doordat het zelf ook met het aluminium reageert en daardoor de temperatuur verder opdrijft.

Het Amerikaanse Alcoa zou zelfs ooit in een laboratoriumsetting hebben uitgeprobeerd wat er gebeurt als je 20 kilo gesmolten aluminium in contact brengt met 20 liter water. Resultaat: een krater van 30 meter op de plek waar eerst het lab stond.

Als het echt zo is gegaan, zou het in elk geval de mysterieuze explosies in de torens verklaren.

Simensen denkt dat het bewijs kan worden geleverd door het oppervlak van de omringende gebouwen af te zoeken naar aluminiumspatten. Hij heeft ook een tip voor de volgende aanslag: zorg dat de sprinklerleidingen in een vergelijkbare situatie zo snel mogelijk worden geleegd.

bron: Sintef, De Telegraaf

Onderwerpen