Het metabolisme van darmtumoren vertrouwt op waterstofsulfide dat de tumorcellen zelf in grote hoeveelheden aanmaken. Blokkeer dat mechanisme en de tumor groeit lang niet zo hard meer, schrijven onderzoekers uit Texas in PNAS.

Dat extra H2S lijkt daarbij vooral te dienen als signaalmolecuul dat een aantal processen stimuleert, die voor de celgroei van belang zijn.

Als grondstof voor dat H2S dient het zwavelhoudende aminozuur cysteïne. Minstens drie verschillende enzymen zijn in staat om die omzetting te katalyseren. En wat Csaba Szabo en collega’s van de University of Texas Medical Branch in Galveston in feite hebben ontdekt, is dat darmkankercellen één van die enzymen in veel grotere hoeveelheden produceren dan gezonde darmslijmvliescellen. Het gaat om cystathionine-bèta-synthase, afgekort CBS.

Dat CBS blijkt onder meer op de buitenmembranen van de mitochondriën af te gaan, waar het met zijn H2S-productie een aantal biochemische processen aanjaagt die de cel van energie voorzien. energiehuishouding aanjaagt.

Een ander effect van de extra H2S-productie is dat het de angiogenese bevordert, de vorming van bloedvaten die een tumor van zuurstof en voedsel voorzien.

Proeven met muizen lieten zien dat de groei van darmtumoren inderdaad is af te remmen door aminooxyazijnzuur (AOAA) toe te dienen, een stof waarvan bekend is dat hij CBS blokkeert. Een van de andere H2S-producerende enzymen blokkeren, heeft dan weer geen effect.

Of het ook bij mensen helpt is nog niet bekend. Maar het lijkt de moeite waard om het uit te proberen.

bron: University of Texas Medical Branch at Galveston

Onderwerpen