21 doden door geknoei met paardenmiddel

De dood van 21 Venezolaanse polopaarden, vorig weekend in Florida, is waarschijnlijk veroorzaakt door een fout bij de bereiding van een niet geheel legaal voedingssupplement. Dat heeft een manager van het verantwoordelijke bedrijf laten weten aan het persbureau Associated Press.

De paarden moesten zondag meedoen aan een wedstrijd in het kader van de open Amerikaanse polokampioenschappen. Maar bij het uitladen konden enkele dieren al niet meer op hun benen staan. Binnen een paar uur was de rest ook doodziek. Uiteindelijk overleden 21 paarden. Sectie wees uit dat ze leden aan inwendige bloedingen, maar onduidelijk was waar die vandaan kwamen.

Franck’ s Pharmacy in Ocala, Florida, heeft nu bekend dat men daar een imitatie van Biodyl bij elkaar heeft gemengd. Biodyl, een populair product van het Franse bedrijf Merial, bevat vitamine B12 en mineralen, waaronder natriumseleniet oftewel Na2SeO3. Het zou moeten helpen bij uitputtingsverschijnselen.

Biodyl is in Nederland en veel andere landen toegelaten, maar niet in de VS. Vandaar dat men kennelijk heeft geprobeerd om het paardenmiddel lokaal na te maken. Het betrokken poloteam heeft toegegeven dat het een veearts heeft verzocht om het recept uit te schrijven. En volgens een zegsman van de apotheek is vervolgens een fout gemaakt met de dosering van een van de componenten.

Volgens een woordvoerder van de FDA is nog niet duidelijk of de apotheek de wet heeft overtreden. Maar in de meeste gevallen is het namaken van niet-toegelaten middelen niet toegestaan. Al helemaal niet wanneer iemand er octrooi op heeft, maar Biodyl is al zo lang op de markt dat het octrooi inmiddels wel zal zijn verlopen.

bron: Associated Press

Onderwerpen