Het Amerikaanse farmaconcern Johnson & Johnson wil het Leidse biotechbedrijf Crucell overnemen voor 24,75 euro in contanten per aandeel. De onderhandelingen daarover zijn in een vergevorderd stadium, zo maakten beide partijen vrijdagochtend bekend.

Het bod van J&J waardeert heel Crucell op ongeveer 1,75 miljard euro. Dat is meer dan de helft méér dan de beurswaarde. Donderdagmiddag waren de aandelen Crucell 16 euro waard.

 

De kans lijkt klein dat een ander farmaconcern met een hoger tegenbod komt. Crucell en J&J werken al nauw samen sinds oktober vorig jaar. De Amerikanen hebben daardoor al 17,9 procent van de aandelen Crucell in handen, genoeg om pogingen van derden redelijk kansloos te maken.

 

J&J zegt van Crucell het ‘vaccincentrum’ binnen de onderneming te willen maken. De bestaande faciliteiten en het kantoor in Leiden zouden gehandhaafd moeten blijven, en de werkgelegenheid zou ongeveer op peil moeten blijven.

 

Ook wil men de huidige ‘ondernemende’ bedrijfscultuur in Leiden laten voortbestaan.

 

Crucell, opgericht in 1993, behoort tot de heel weinige Nederlandse biotech-startups die het economisch gezien echt gemáákt hebben. Naar eigen zeggen is het de grootste onafhankelijke vaccinproducent ter wereld.

 

bron: Crucell

Onderwerpen