Vier chemici hebben een blog opgezet dat iedereen uitnodigt om zojuist gepubliceerde experimenten over te doen. Dit vanwege het knagende gevoel dat auteurs vaak komen met claims die te mooi zijn om waar te kunnen wezen.

De initiatiefnemers van Blog Syn hopen dat deze vorm van ‘crowdsourcing’ er uiteindelijk toe leidt dat de gemiddelde syntheticus wat minder kostbare tijd verknoeit met vergeefse pogingen om recepten uit de literatuur aan de praat te krijgen. de gemiddelde publicatie een beetje betrouwbaarder zal maken.

Om te beginnen hebben ze een Franse publicatie in JACS ‘aangepakt’, die de omzetting van 2-amino/hydroxy nitrobenzenen en geactiveerde amethylgroepen tot 2-hetaryl-benzimidazolen en -benzoxazolen claimt, met in situ gegenereerd ijzersulfide als katalysator. Zou erg nuttig kunnen zijn als het echt werkt.

Drie van de vier bloggers hebben geprobeerd het nate doen. Als ze zo veel mogelijk de doro de Fransen beschreven proefopzet imiteerden, viel de opbrengst zwaar tegen. Onder een zuurstofvrije atmosfeer werkt het wel iets beter maar nog steeds niet echt geweldig.

Dat die zuurstofvrije atmosfeer essentieel is staat niet met zoveel woorden in de publicatie. De bloggers vermoeden dat er nog wel meer is dat er niet in staat, en dat de reactie mogelijk wel werkt als je écht precies doet wat de Fransen hebben gedaan. Die hebben helaas nog niet gereageerd.

Blog Syn is overigens deels geïnspireerd op een affaire in juli 2009. Toen viel een ander recept in JACS binnen 24 uur door de mand nadat één organicus er de opmerking ‘WTF is going on here’ aan had toegevoegd, waarna collega’s binnen de kortste keren wisten te melden dat het alleen werkte omdat er wèl zuurstof bij kwam. Die zuurstof deed het eigenlijke werk, iets dat de auteurs geheel over het hoofd hadden gezien.

bron: news@nature

Onderwerpen