Doodzwijgen werkt contraproductief, denkt Britse expert

Als scholieren geloven dat de wereld geschapen is in plaats van geëvolueerd, dan moet daar tijdens de les gewoon over worden gepraat. Alleen moet de leraar het niet behandelen als wetenschap maar als cultuur, en de tijd nemen om uit te leggen waarom creationisme geen wetenschappelijke basis heeft. Dat stelde prof. Michael Reiss, directeur educatie van de Britse Royal Society, tijdens het Festival of Science in Liverpool.

Reiss is naast bioloog ook predikant binnen de Church of England. Hij stelt dat er steeds meer kinderen in de klas komen die afkomstig zijn uit families, waar de wetenschappelijke evolutietheorie niet wordt geaccepteerd. Als je zulke kinderen botweg vertelt dat ze het mis hebben, dan klappen ze dicht en zijn ze niet meer ontvankelijk voor wetenschappelijk onderricht, zo is zijn ervaring na 20 jaar lesgeven.

“I realised that simply banging on aout evolution and natural selection didn’t lead some pupils to change their minds at all. Now I would be more content simply for them to understand it as one way of understanding the universe”, aldus Reiss.

bron: BBC News

Onderwerpen