Chromatografie met aangeschoten slingerwormen

Tubifex tubifex

Beeld: Shutterstock

Amsterdamse onderzoekers ontdekten dat je bepaalde wormen met chromatografie kunt scheiden op basis van lengte en activiteit. Het dient als model voor actieve polymeren, staat in Science Advances.

Als je aan polymeeronderzoek denkt, wriemelen er vast niet direct wormen door je gedachten. Toch is dat niet eens zo’n heel gek idee, vonden student Tess Heeremans en onderzoekers Antoine Deblais, Daniel Bonn en Sander Woutersen van de Universiteit van Amsterdam. De gewone slingerworm (Tubifex tubifex) kun je namelijk prima inzetten als model voor actieve polymeren.

In een waterstroom met verschillende obstakels en openingen (een soort doolhof) bestudeerden ze de hydrodynamische flow van de wormen, vergelijkbaar met zogenoemde slalomchromatografie. De dunne rode worm is zo’n 5 tot 30 mm lang en hoe actief hij beweegt kun je op twee manieren beïnvloeden: zowel door lage temperaturen als door een 3-5% ethanoloplossing gaan de wormen significant langzamer bewegen. Laat je een koude of aangeschoten worm aan het begin van de waterstroom met obstakels los, dan komt die eigenlijk nauwelijks vooruit, terwijl een normale, warme worm een flinke afstand aflegt en dus een kortere ‘elutietijd’ heeft.

 

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_412x374

Verder lezen?
Maak eenvoudig een gratis profiel aan.

  • krijg toegang tot ons online archief met meer dan 10.000 artikelen over chemie, life sciences en procestechnologie;
  • kijk webinars live mee of later terug, lees exclusieve online-only content en plaats reacties op artikelen;
  • ontvang elke week onze nieuwsbrief C2Weekly in je mailbox met nieuws en ontwikkelingen zodat je altijd up-to-date bent.

Als lid van de KNCVKVCVNBV, of NVBMB  heeft u onbeperkt toegang tot deze site, u kunt hier inloggen.

0098-Mockup-KNCV_Betaalhekje_Logo-balk