De UU mag zichzelf opnieuw de beste universiteit van Nederland noemen. Maar qua chemie scoort Groningen even goed in de Shanghai-ranking die dinsdag is gepresenteerd.

In die specifieke chemieranking eindigden Utrecht en Groningen in de groep die de plaatsen 51 tot en met 75 bezet. Twente, Leuven en de VU zitten ergens tussen 101 en 150, Eindhoven en Gent tussen 151 en 200, en de rest komt niet in de lijst voor.

In de universiteitsbrede Shanghai-ranking eindigde Utrecht dit keer op 53, Leiden op 73 en Gent als beste Belgische universiteit op 89. De UvA, de VU, Groningen, Wageningen, Nijmegen en Leuven zitten ergens tussen 101-150. De Erasmus zit tussen 151 en 200; Delft, Maastricht en Antwerpen in het cohort 201-300, Eindhoven en Twente tussen 301 en 400, en de Vrije Universiteit Brussel tussen 401 en 500.

De topvijf bestaat dit jaar, weinig verrassend, uit Harvard, Stanford, het MIT, Berkeley en Cambridge.

De Shanghai-ranking, officieel Academic Ranking of World Universities (ARWU), wordt jaarlijks vastgesteld op basis van onder meer het aantal publicaties in Nature en Science, citatiescores en het aantal medewerkers en alumni met Nobelprijzen en Field-medailles. Van dat laatste moet Nederland het duidelijk niet hebben, en het verklaart ook wellicht waarom technische universiteiten gemiddeld verdacht laag scoren.

Overigens is Utrecht tot nu toe altijd als beste Nederlandse universiteit geëindigd, al is de eindscore wel eens beter geweest.

bron: UU, ARWU

Onderwerpen