Het Chinese bedrijf Xian Consummate wil babymelkpoeder gaan produceren in het Drentse Assen. Chinese ouders weten dan tenminste zeker dat de kwaliteit in orde is, meldt het Financieele Dagblad.

Volgens die krant is het voor het eerst dat de Chinezen rechtstreeks investeren in de bouw van een fabriek in Nederland. Het zou gaan om 20 tot 30 miljoen euro. Om te beginnen levert het 60 tot 70 arbeidsplaatsen op, met groeipotentie tot 200 banen.

De investering is een gevolg van grootschalig geknoei van Chinese producenten met babymelkpoeder. Een paar jaar geleden bleek er haast routinematig melamine doorheen te worden gemengd om het eiwitgehalte hoger te laten lijken (wat uitstekend werkt wanneer de enige analyse bestaat uit een totaal-stikstofbepaling). Het kostte minstens 6 baby’s het leven en er zouden er tien- of zelfs honderdduizenden ziek van zijn geworden.

Daarna is er ook nog een schandaal geweest rond melk met teveel kwik.

Een domme opmerking van een Chinese bobo dat ’99 procent van de babymelk aan de eisen voldoet’ wakkerde onlangs het vuurtje verder aan - impliciet betekent het immers dat 1 procent niet deugt.

Resultaat is dat Chinese ouders massaal buitenlands babypoeder hamsteren. Konful International uit Hong Kong, het moederbedrijf van Xian Consummate, verkoopt al melkpoeder van het Bredase bedrijf Scepter Brands in China.

Producenten buiten China lijken de extra vraag nauwelijks aan te kunnen; zo heeft Nutricia de productie al moeten opvoeren en raken toch de schappen in Nederlandse supermarkten nu en dan leeg.

Plannen van de Chinese regering om de import duurder te maken en zo de eigen melkpoederproducenten te beschermen, lijken daarbij weinig uit te zullen maken. Als je van diezelfde overheid maar één kind mag krijgen, dan ben je daar nu eenmaal extreem zuinig op.

bron: FD

Onderwerpen