Het Zwitserse Roche wil voor 5,7 miljard dollar de Amerikaanse sequencing-specialist Illumina overnemen. De farmagigant hoopt zo de eigen positie op het gebied van kankermedicijnen te versterken, denken financieel analisten.

Het betreft een vijandig bod, direct gericht op de aandeelhouders van Illumina buiten de directie om. Volgens Roche is eerder uitgebreid met die directie gepraat, maar tevergeefs. Inmiddels heeft de directie knarsetandend laten weten dat ze er nog eens serieus naar zal kijken.

Het achterliggende idee zou moeten zijn dat Roche in eigen beheer het DNA van patiënten wil gaan screenen. Op basis daarvan valt vaak te voorspellen of een chemokuur zal aanslaan of niet. Als je dat eenmaal weet kun je patiënten waarbij hij zeker niet aanslaat, een hoop ellende besparen. Bovendien zijn de torenhoge kosten van zo’n medicijn beter te rechtvaardigen wanneer je redelijk zeker weet dat je het alleen toedient aan patiënten waarbij het wel zal aanslaan.

Het is dan ook niet de eerste keer dat Roche een sequencingbedrijf overneemt. Vijf jaar geleden werd 454 Life Sciences al opgekocht. Waarom de Zwitsers liever bedrijven opslokken dan dat ze afspraken maken over samenwerking, is intussen niet helemaal duidelijk - grote kans dat de Illumina-directie weigerde te praten omdat ze het zelf ook niet snapt.

Het bod van 44,50 dollar per Illumina-aandeel ligt 18 procent boven de slotkoers van dinsdag en ongeveer 60 procent boven de koers in december, toen de eerste overnamegeruchten de kop opstaken.

Maar in het verleden is Illumina wel eens veel meer waard geweest. De laatste tijd wordt steeds duidelijker dat de wereldwijde bezuinigingen op wetenschappelijk onderzoek funest zijn voor de verkoop van sequencing-apparatuur die tot nu toe haast per definitie peperduur is.

bron: Reuters, Bloomberg e.v.a.

Onderwerpen