Hoe je de plaats delict naar het lab haalt

De Britse chemicus Sergei Kazarian heeft een methode ontwikkeld om vingerafdrukken intact van hun ondergrond af te halen en onbeperkt te bewaren, inclusief alle chemische resten die er aan hangen. Op die manier kun je het geslacht en het dieet van de eigenaar achterhalen, zo schrijft hij in het tijdschrift Analytical Chemistry.

Kazarians groep (Imperial College, Londen) ontdekte dat vingerafdrukken gemakelijk zijn te verwijderen met commercieel verkrijgbare kleefband op gelatinebasis. ervolghens kun je zo’n vingerafdruk gemakkelijk analyseren met infraroodspectroscopie. Met een infraroodarray kun je ook nog precies in kaart brengen welke stof waar op de vingerafdruk zit.

Op die manier kun je nagaan of mensen in contact zijn geweest met kruit, drugs of biologische en chemische wapens. Maar volgens Kazarian kun je ook zien of het een man of een vrouw was: mannen hebben gewoonlijk meer ureumresten op hun vingers zitten. En aan de aanwezige aminozuren kun je mogelijk zien of hij/zij wel of geen vleeseter was.

Bovendien denkt Kazarian nu in detail te kunnen bestuderen, hoe vingerafdrukken verouderen onder verschillende omstandigheden. Met die kennis zou je dan moeten kunnen bepalen hoe oud een gegeven vingerafdruk ongeveer is.

bron: Imperial College

Onderwerpen