Professor Sir Martyn Poliakoff wint de Michael Faraday Prize and Lecture van de Royal Society voor zijn werk aan het YouTube-kanaal Periodic Videos.

De prijs wordt jaarlijks toegekend aan een wetenschapper die kennis en ideeën op excellente wijze met een breed publiek weet te communiceren. Naast een medaille krijgt Poliakoff een bedrag van 2500 pond.

Het grootste project op het YouTube-kanaal is de Periodic Table of Videos. Gedurende de afgelopen elf jaar heeft videomaker Brady Haran over elk element een video gemaakt - meestal in samenwerking met Poliakoff, maar ook andere wetenschappers van de Universiteit van Nottingham werkten mee.

Het YouTube-kanaal heeft 1,2 miljoen abonnees. Naast het elementenproject komen er allerlei chemieonderwerpen aan bod, van geschiedenis tot actualiteiten en van experimenten tot wetenschappelijk onderzoek. Dit jaar besteedt Periodic Videos aandacht aan het Internationale Jaar van het Periodiek Systeem, zie bijvoorbeeld deze video, waarin Sir Martyn antwoord zoekt op de vraag wie het periodiek systeem heeft uitgevonden.