Minstens 1.271 genetische variaties bepalen mede je uiteindelijke opleidingsniveau, claimt een genome wide association study (GWAS) in Nature Genetics.

Het gaat dan om single nucleotide polymorphisms (SNPs), dus vaak voorkomende variaties ter grootte van één basenpaar. De auteurs baseerden zich op het genoom en het cv van maar liefst 1.131.881 Europeanen van boven de 30, afkomstig van de UK Biobank Resource, het bedrijf 23andMe en 69 kleinere studies. Hun werk bevestigt vooral dat een GWAS niet groot genoeg kan zijn: de vorige poging omvatte ‘slechts’ 293.723 genomen en daar kwamen maar 74 significante SNPs uit.

Coauteur Daniel Benjamin benadrukt dat je niet mag spreken van ‘studiegenen’. Zelfs de meest overheersende SNP laat je gemiddeld maar drie weken langer studeren. Het is de combinatie die het hem doet. De resultaten bevestigen tevens dat het geslacht geen meetbare invloed heeft.

 

Moeder en prof

Veel vrouwen schijnen te denken dat kinderen krijgen zich niet laat combineren met een gloedvolle academische carrière.

Eind aan de twijfel

‘Stap uit je comfortzone, doe dingen die je niet zo snel zou doen en ontdek daardoor nog meer over jezelf.’ Dat is het motto van ExpeditieNoord, een intensief studiekeuzetraject voor Groningse jongeren die écht niet weten wat ze willen worden. Het programma vult drie maanden lang twee dagen per week, waarbij je bedrijven en opleidingen bezoekt en tevens werkt aan persoonlijkheidsvorming en zelfkennis. Het Dagblad van het Noorden citeert de 19-jarige Harm de Boer, die afknapte op de studies built environment en industrieel productontwerp, en zich dankzij ExpeditieNoord realiseerde dat hij eigenlijk gewoon scheikunde moest gaat studeren. Jammer is wel dat per cursus maar twaalf plaatsen beschikbaar zijn; de editie van dit najaar was maanden van tevoren al volgeboekt.

 

Sociale mediadruk

‘We studeren virtueel samen, mijn abonnees en ik. Ik heb die sociale controle nodig’, zegt Heleen, student industriële wetenschappen chemie in Antwerpen, in de krant Het Laatste Nieuws. Drie jaar lang studeerde ze achter een webcam, zodat iedereen kon meekijken of ze voldoende haar best deed. Haar YouTube-kanaal Study Vibes verzamelde 23.500 volgers, onder meer in de VS en Zuid-Korea. Heleen kwam op het idee toen ze puur vanwege haar uitstelgedrag dreigde te zakken voor een belangrijk tentamen. In de bieb studeren was ook een oplossing, maar dankzij de webcam kon ze tenminste thuisblijven. Dat het haar ook dwong haar studentenkot beter op te ruimen dan gebruikelijk, was niet echt een nadeel. Deze zomer sloot ze de reeks voorlopig af met een virtual graduation party om haar bachelor te vieren.