Hamburgergigant McDonalds haalt 12 miljoen limonadeglazen uit de roulatie. Ze zijn bedrukt met cadmiumhoudende verf, zo heeft het persbureau Associated Press vernomen van de U.S. Consumer Product Safety Commission (CPSC).

Het gevaar voor de volksgezondheid lijkt marginaal. De glazen zijn aan de buitenkant bedrukt en knderen kunnen het cadmium eigenlijk alleen binnenkrijgen als ze er met hun vingers overheen gaan en die dan aflikken. Erg hard zal dat dus niet gaan maar cadmium heeft een dermate slechte naam dat de CPSC voor de zekerheid iedereen dringend afraadt om die glazen nog te gebruiken.

 

Die slechte naam is mede ontstaan door een schandaal begin dit jaar. Toen ontdekte datzelfde Associated Press dat Chinese speelgoedjuwelen, die in diverse Amerikaanse supermarkten werden verkocht, waren gemaakt van metaallegeringen waar soms wel 91 procent cadmium in zat.

 

De nu teruggehaalde glazen maakten deel uit van een reclame-actie rond de animatiefilm ‘Shrek Forever After’ die eind mei in première ging. Ze zijn bedrukt met hoofdpersonen uit die serie (voor de liefhebbers: Shrek, de prinses, de gelaarsde kater en de ezel). Van de 12 miljoen schijnen er sindsdien al 7 miljoen te zijn verkocht, voor zover bekend overigens alleen in de VS.

 

Extra wrang is dat McDonalds die Shrek-actie verkoopt als campagne om kinderen gezonder te laten eten.

 

En tamelijk kwetsend voor het Amerikaanse eergevoel is dat die glazen nu eens niet in China zijn gemaakt maar in Millville, New Jersey.

 

bron: Associated Press

Onderwerpen