Door het broeikaseffect gaan vissen beter horen. En niemand weet of dat goed of slecht nieuws is, schrijven Amerikaanse onderzoekers in PNAS.

Het verband zit uiteraard in het feit dat door een hoger CO2-gehalte in de atmosfeer de pH van de oceanen langzaam afneemt, waardoor de oplosbaarheid van calciumcarbonaat verandert. Bekend was al dat koraal hier last van heeft en sommige zeeslakjes het ook beginnen te merken, maar dat het ook vissen kan beïnvloeden is nieuw.

Sean Bignami en collega’s van de universiteit van Miami probeerden het uit met larven van cobia’s (Rachycentron canadum, een tropische soort). Als ze die lieten groeien in zeewater met verlaagde pH, konden ze met CT-scans vaststellen dat de beentjes in de oren (otolieten) duidelijk groter uitvielen. Onder omstandigheden die worden voorspeld voor het jaar 2300, wanneer het broeikaseffect gierend uit de hand gelopen is, bedroeg het verschil 58 procent.

Computersimulaties leren dat het gehoor van de vissen daardoor ongeveer de helft beter zou moeten worden.

Bignami heeft geen idee of de larven hier van gaan profiteren doordat ze roofvissen beter kunnen horen aaankomen, of dat ze alleen maar horendol worden van de achtergrondruis.

bron: University of Miami, PNAS

Onderwerpen