Doop PUR-schuimmatrassen afwisselend in twee polymeeroplossingen en ze worden redelijk onbrandbaar. Veel gezonder dan de huidige broomhoudende vlamvertragers, stellen Texaanse onderzoekers in ACS Macro Letters.

Kern van de uitvinding is dat één van beide polymeren veel zwavel bevat. Wanneer het ontleedt ontstaan gasvormige zwaveloxiden, die vlamdovend werken doordat ze de zuurstof uit de omgeving verdringen terwijl ze zelf onbrandbaar zijn.

Het polymeer in kwestie is het natriumzout van polyvinylsulfonzuur. In oplossing is dat negatief geladen, en het tweede polymeer dient in eerste instantie puur om daar een positieve lading tegenover te zetten. De onderzoekers gebruikten hier chitosan voor, een polysacharide dat uit de chitinehuid van garnalen wordt bereid.

Doop je je PUR-schuim afwisselend 10 keer in beide oplossingen, dan vormt zich een 30 nanometer dikke coating die 5,5 procent gewicht aan het schuim toevoegt.

Zet je er vervolgens gedurende 10 seconden een butagasbrander op, dan gaat het schuim wel branden maar het dooft zodra de brander uit is. Onbehandeld PUR-schuim brandt gewoon door totdat er niets meer van over is.

Het zou een nieuwe draai kunnen geven aan de discussie die momenteel in de VS wordt rond broomhoudende vlamvertragers. De overheid wil ze het liefste verbieden omdat ze schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, maar fabrikanten zeggen dat dat onverantwoord is vanwege het brandgevaar.

bron: C&EN

Onderwerpen