Financial Times geeft falende veiligheidscultuur de genadeklap

Een van de hoogste bazen van oliemaatschappij BP heeft zware kritiek geuit op de manier waarop het bedrijf de afgelopen jaren is geleid. Dat blijkt uit een intern memo waarop de Britse zakenkrant Financial Times de hand heeft weten te leggen.

De krant citeert uit het memo in het kader van een serie uiterst kritische artikelen, waarin de vloer wordt aangeveegd met de veiligheidscultuur binnen BP. Die cultuur heeft de laatste jaren een spoor van ontploffende fabrieken en verrotte oliepijpleidingen achtergelaten.

Volgens de krant zette Tony Hayward, chief executive van de afdeling exploratie en productie, zich in het memo onder meer af tegen de binnen BP gehanteerde mantra ‘more for less’. “Die houdt in dat we 100 procent van het werk klaar kunnen krijgen met 90 procent van de middelen. In sommige gevallen is dat OK, maar je moet er heel voorzichtig mee omgaan. Doe je dat niet, dan krijg je problemen.”

Volgens Hayward hebben de werkers ‘in het veld’ te lang geleefd in “de wereld van het oplappen voor het volgende kwartaal, zonder echt na te denken over de vraag hoe je een apparaat onderhoudt voor de komende 30 of 40 jaar.”

Hij spreekt van een stijl van leiderschap waarbij te veel zaken van boven worden opgelegd terwijl er te weinig wordt geluisterd naar de onderkant van de organisatie.

Bovendien zou het bedrijf met name in de VS te weinig aandacht hebben besteed aan het maken van politieke vrienden. Toen het misging, liet de samenleving BP dan ook als een baksteen vallen.

Hayward gold tot nu toe als gedoodverfde opvolger van ceo Lord Browne, die in 2008 met pensioen gaat. Of dit memo zijn kansen verkleint of juist vergroot, staat nog te bezien.

bron: Financial Times, CNNMoney.com

Onderwerpen